Muzeu Virtual

Xhejrane Lokaj

Një natë e zymtë vjeshte. Në një fshat të vogël, në pjesën perëndimore të Kosovës, në Pobërgjë të Deçanit kur të gjithë ishin në gjumë, një vajzë morri guximin të largohej nga familja. Në atë kohë, vajza 17 vjeçare nuk mund të pajtohej me fatin e...

Zoe Gudovic

Zoe Gudović një rebele e lindur që refuzonte të nënshtrohej, gjithmonë e gatshme për t’i sfiduar autoritetet. Padrejtësitë qenë caku i saj, sidomos ato klasore e motivonin për të vazhduar rrugën e saj. Njëherë si aktiviste për të drejtat e fëmijëve...

Jelena Memet

Jelena Memet është një person ekstravert, e cila beson ne ndryshimet dhe punon pa u ndalur për të krijuar një ambient më të mirë për gratë serbe. E lindur më 1978 në Kursevac, Serbi, një grua e cila ka përjetuar dhunë dhe diskriminim, sot me guximin...

Lepa Mlađenović

Emri i saj në shqip në qoftë se e përkthejmë nga gjuha serbe do të thotë bukuroshe, por ajo parapëlqen ta quajnë Bukurije , madje vetëdijshëm e di çdo të thotë. Për të ky emër është i veçantë sepse është pseudonim i dhënë nga shoqet e saja shqiptare...

Alketa Xhafa Mripa

Alketa Xhafa Mripa është një artiste e talentuar bashkëkohore, nënë e katër fëmijëve, trajnere e joga – s dhe një grua sipërmarrëse e cila udhëheq së bashku më bashkëshortin e saj “Tea House” në Londër.  Alketa Xhafa Mripa filloi rrugëtimin e...

Xhejrane Lokaj

Një natë e zymtë vjeshte. Në një fshat të vogël, në pjesën perëndimore të Kosovës, në Pobërgjë të Deçanit kur të gjithë ishin në gjumë, një vajzë morri guximin të largohej nga familja. Në atë kohë, vajza 17 vjeçare nuk...

Zoe Gudovic

Zoe Gudović një rebele e lindur që refuzonte të nënshtrohej, gjithmonë e gatshme për t’i sfiduar autoritetet. Padrejtësitë qenë caku i saj, sidomos ato klasore e motivonin për të vazhduar rrugën e saj. Njëherë si...

Jelena Memet

Jelena Memet është një person ekstravert, e cila beson ne ndryshimet dhe punon pa u ndalur për të krijuar një ambient më të mirë për gratë serbe. E lindur më 1978 në Kursevac, Serbi, një grua e cila ka përjetuar dhunë...

Lepa Mlađenović

Emri i saj në shqip në qoftë se e përkthejmë nga gjuha serbe do të thotë bukuroshe, por ajo parapëlqen ta quajnë Bukurije , madje vetëdijshëm e di çdo të thotë. Për të ky emër është i veçantë sepse është pseudonim i...

Alketa Xhafa Mripa

Alketa Xhafa Mripa është një artiste e talentuar bashkëkohore, nënë e katër fëmijëve, trajnere e joga – s dhe një grua sipërmarrëse e cila udhëheq së bashku më bashkëshortin e saj “Tea House” në Londër.  Alketa...

Anisa Ismajli

Anisa Ismajli është aktore shqiptare, e cila ka mbaruar studimet për aktore në Fakultetin e Arteve të Universitetit Publik të Prishtinës në klasën e profesor Faruk Begollit. Aktorja është parë duke qeshur, e herë duke...

Ariana Qosaj Mustafa

Ariana Qosaj – Mustafa, 41 vjeçare nga Prishtina, Kosovë, ka më shumë se 15 vite përvojë pune në hulumtim dhe në aktivitetet për ngritjen e kapaciteteve që lidhen me sundimin e ligjit, të drejtave të njeriut, të grave...

Sevdije Ahmeti

“Kjo luftë do të jetë luftë kundër grave”, thoshte zonja Sevdije, gjatë intervistës së saj për Oral  Histori tek sa përkujtonte kohën gjersa Millosheviqi filloi regjimin e tij duke u ankuar për numrin e madh të lindjeve...

Blerta Zeqiri

Periudha e moshës 15 vjeçare ishte më ndryshe për Blerta Zeqirin, për dallim nga moshataret e saj. Ajo kishte themeluar një band muzikor, të cilat bënin muzikë rap. Ajo i kundërshtoi dhe i theu tabut përsëri kur vendosi...

Delina Fico

Delina Fico është një grua aktive e shoqërisë civile në Shqipëri që nga vitet e ’90-ta. Ajo është një lidere, menaxhere, një grua me ekspertizë në avokim, barazi gjinore, zhvillimin e kapaciteteve individuale e...

Drita Vukshinaj

Për shumicën e grave aktiviste në Kosovë dhe në Rajon, historia u është shkruar në mënyrë të pjesshme. Edhe për aktivisten për të drejtat e personave me nevoja të veçanta, Drita Luri Vukshinaj është shkruar shumë pak...

Dua Dauti Kadriu

Dua në gjuhën shqipe do të thotë dashuri, e dashuri do të thotë ndjenjë e fuqishme, e thellë që të lidh ngushtë me dikë a me diçka dhe që të bën ta duash me gjithë zemër e të mos kursesh asgjë për të. E ata që e kanë...

Jadranka Miličević

Jadranka Miličević thotë se është heroinë e vetës së saj. Para se lufta ta trazojë jetën e saj, ajo kishte një fëmijëri të lumtur, e rrethuar me shumë dashuri dhe kishte mundësi t’i realizonte disa nga ëndrrat e saja...

Jeta Krasniqi

E lindur më 1984 në Prishtinë të Kosovës, në qytetin nga i cili u largu për një kohë të gjatë, Jeta Krasniqi është një grua e cila në momentin e parë që e takon lë një kujtim tek ty. Historia e saj interesante, zëri...

Sandra Ljubinković

Sandra Ljubinković, një shpirt i pasionuar, e gjallë, e lirë, udhëtare, vagabonde, duke e shijuar jetën dhe përvojat në të gjitha format e saja, duke e përceptuar se ne (njerëzit) jemi më shumë se vetëm trup, mendim...

Shqipe Malushi

Shqipe Malushi, një ëndërr kolektiv e gjallë që mbanë histori mbi supe, Një grua thellësisht energjike, me një histori jo të zakonshme, është katalizatore e ndryshimeve në shumë vende. Ajo, e cila ka bërë 18 operacione...

Shukrije Gashi

Rrëfimi i saj është tejet interesant… edhe kujtimet… edhe dhuratat për datëlindje në adoleshencë… Shukrije Gashi e lindur më shkurt të 1960-ës në Prishtinë, një ish e burgosur politike, avokate e poete, tash...

Vjollca Krasniqi

Një grua si Vjollca Krasniqi, një aktiviste dhe sociologe që ka kontribouar në mirëqenien e grave dhe të burrave. Ajo ka përfunduar doktoraturën në Universitetin e Lubljanës, studimet master të shkencave për studime...

Adelina Berisha

Adelina Berisha është fëmija i fundit i familjes Berisha nga Prishtina, Kosova. Tash e shtatë vite ajo është duke bashkëjetuar me partnerin e saj, Denizin. Fëmijëria e saj, si dhe e shumicës së gjeneratës së saj të...

Adriana Zaharijević

Adriana Zaharijević   Adriana Zaharijević e lindur në Beograd me datë: 1979, Kur flet për fëmijërinë e saj gjëja e parë që i bije në mend është dashuria ndaj tregimeve. Vazhdimisht i ka folur vetës tregime të cilat...

Elona Beqiraj

Elona Beqiraj e lindur në Gjermani në vitin 1997. Puna e Elonës përshkruhet me një fjalë:  autencitet.  Çdo  projekt  qe  ka filluar ka  dëshirë  ta  bej  me  vullnet  te  vërtetë.  Elona dëshiron  që  fotografitë  e ...

Elona Kastrati

Elona Kastrati Kur Elona kujton fëmijërinë e saj ajo thotë që ka pasur një kontrast me fëmijët mesatarë rreth saj në Gjermani.  Ajo jetoi së bashku me familje në  një garazh ku qiramarrësi gjerman i fshihte pas...

Furtuna Sheremeti

Furtuna Sheremeti e lindur në Prishtinë në vitin: 1989. Përshkrimi që Furtuna i bën vetes është ky: Ka shumë vite që njerëz të afërm po edhe njerëz që i takoj rishtazi më thonë që emri im është fjala që më përshkruan më...

Gresa Hasa

Gresa Hasa e lindur në Tiranë në vitin 1993. Përshkrimi i punës së Gresës është zgjedhja për të mos hequr dorë. Të lindësh femër në një shoqëri burrash të dhunshëm do të thotë që shumë herët të vetëdijesohesh për...

Igballe (Igo) Rogova

Igballe Rogova – Igo-n e simbolizon: Durimi, Këmbëngulësia, Vendosmëria, Solidariteti. Dëshiron argëtimin, artin, muzikën dhe librat biografi. Kur kujton fëmijërinë më së shumti i bie në mend që e kanë lazdruar të...

Luljeta Aliu Krasniqi

Luljeta Aliu Krasniqi Gjatë jetës sime vazhdimisht jam përballur me të qenit ndryshe dhe betejën për të zënë një vend në shoqërinë përreth. Meqë si shqiptarë përjetonim një represion politik dhe sistematik nga regjimi i...

Manushaqe Nura

Manushaqe Nura e lindur në Vushtrri në vitin 1990. Sa i përket karakterit të Manushaqes, është shumë këmbëngulëse me parime të qarta dhe të paluajtshme. Ky fakt shpesh më bën të dukem shumë e rreptë, por para së...

More Raca

More Raca ka lindur në Gjakovë në vitin 1993. More-ja e përshkruan veten, Këmbëngulëse dhe e simbolizon mirësia dhe lufta për barazi. Kur More flet për fëmijërinë ajo thotë: Kam shumë kujtime nga fëmijëria të cilat...

Rada Iveković

Rada Iveković Për karakterin e saj thotë se nuk ndjehet shumë e sigurt për ta shpjeguar me fjalë dhe nuk do të përgjigjet sipas prirjes që jemi mësuar të dëgjojmë, për të përfaqësuar veten në një dritë pozitive. Ajo...

Rrezarta Abdullahu

Rreze Abdullahu e përshkruan veten luftëtare, dhe marrë parasysh rrethanat nën të cilat operon, edhe guximtare. Fëmijëria e Rrezes kujtohet kështu për neve fëmijët e luftës, siç tashmë kemi marrë emrin, jeta është e...